dimecres, 7 d’octubre del 2009

Condemnen l´Estat a pagar a Maçanet i Sils 1,1 milions d´euros per l´IBI de l´AP-7



Hisenda ha interposat un recurs contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid i els alcaldes afectats celebren la sentència

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid condemna el Ministeri d'Economia i Hisenda a pagar prop de 1,1 milions d'euros als ajuntaments de Maçanet de la Selva i Sils. En concret aquesta suma de diners -767.754 euros per Maçanet i 346.121 euros per Sils- són la compensació dels beneficis fiscals que haurien d'haver cobrat ambdós ajuntaments per les bonificacions de quotes tributàries de l'IBI (impost de béns immobles) concedits a la concessionària de l'autopista Acesa pels exercicis de 2003 a 2007.
I és que fins ara, les autopistes de peatge reben una bonificació de l'IBI del 95 per cent i això provoca que els municipis per on transcorre l'autopista no recaptin aquests diners. Amb aquesta sentència ara, en canvi, l'Estat es veu obligat a compensar els ajuntaments amb la bonificació que aplica a la concessionària.
Segons l'argumentació del jutge, un dels motius pel qual pren la decisió de fer pagar els diners a l'Estat és perquè "la nostra legislació respon de l'antic principi que per preservar la suficiència financera dels ens locals, en el cas que l'Estat estableixi un benefici fiscal sobre tributs locals, l'import de tal benefici ha de ser compenesat per l'Estat a l'ens local corresponent".
Tot i això, cal dir que la sentència estima parcialment el recurs contenciós administratiu dels ajuntaments de Sils, Maçanet de la Selva i del Consell Comarcal de la Selva. Aquesta a més del tema de la bonificació, anul·la la resolució impugnada dictada pel Ministeri d'Hisenda l'any 2007 sobre la denegació d'aquesta bonificació als consistoris però, en canvi, no condemna Hisenda al pagament d'interessos ni dels costos del procés judicial en considerar que "no hi pot haver-hi condemna a l'Adminsitració de l'Estat al pagament d'interessos, perquè fins a aquesta sentència, no s'havia determinat l'obligació de pagar per aquesta, ni cap quantitat certa i determinada per abonar"

Reivindicació històrica
Tot i la resolució, aquesta no és ferma i prova d'això és que dilluns l'Estat ja va presentar un recurs de cassació contra la mateixa sala del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Madrid i que frena, per tant, el retorn d'aquests diners a Catalunya, fins que no es resolgui. Tot i això, aquesta sentència es valora positivament des del Consell Comarcal, ja que la defensa dels ajuntaments ha estat a càrrec dels seus serveis júrídics.
A més es tracta d'una reivindicació històrica d'aquests i altres consistoris de la demarcació de Girona i ara, en el primer enfrontament judicial s'han vist recompensats satisfactòriament.
Però tot i la resolució, l'alcalde de Maçanet de la Selva, Alfons Soms (PSC), es mostrava prudent i va relatar que "cal ser realista fins que no estigui finalitzat tot el procés, tot i que el primer pas ha sigut favorable per l'Ajuntament i no ens imaginàvem que fos així". El batlle recorda que és una "reivindicació justa" i afegeix que "si l'Ajuntament cobra serà una cosa a llarg termini".

Per la seva banda des de Sils, l'alcalde, Martí Nogué (IDS), es mostra optimista i assegura que aquesa sentència només parla de la bonificació de l'IBI dels anys 2003 al 2007 i que ara amb "la sentència en mà, anirem a Hisenda i demanarem la que correspon a aquests últims anys". Alhora va assegurar que la resolució del jutge és "una injecció de moral perquè, en època de crisi, no ens entra l'import de construccions", remarca.
Nogué, a més, va afegir que aquesta sentència animarà altres ajuntaments a "reclamar" que l'Estat també els pagui.


De fet, a la comarca de la Selva hi ha dos municipis més, Riudellots de la Selva i Vilobí d'Onyar, que també van interposar un recurs com el de Maçanet i Sils juntament amb l'ens comarcal i que reclamen uns 101.000 euros i uns 184.000 euros, respectivament.
Segons el Consell Comarcal de la Selva, en breu tots els ajuntaments per on passa l'AP-7 tenen la intenció de reclamar les compensacions corresponents a les bonificacions dels exercisis de 2008 i 2009 a Hisenda.

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2009/10/07/comarques-condemnen-lestat-pagar-maanet-sils-milions-deuros-libi-lap7/361735.html