diumenge, 30 d’octubre del 2011

EL CAMPANAR DE SILS, BÉ CULTURAL D'INTERÈS LOCAL

SILS E.BATLLE

L'Ajuntament de Sils ha declarat Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) l'església parroquial de Santa Maria. El motiu principal que ha portat el consistori a aquest reconeixement és el valor que té el campanar, ja que l'arquitecte gironí Rafael Masó i Valentí va realitzar la seva reforma l'any 1907 i, per tant, hi va deixar una empremta important en canviar-ne el seu aspecte de dalt a baix.

Un Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) representa que a partir d'ara l'edifici compta amb una protecció per ser un bé immoble amb un valor patrimonial alt i, fonamentant-se en això, l'Ajuntament de Sils preveu que si en en un futur cal reformar el temple, "es puguin aconseguir més subvencions", ja que el llegat de Masó fa que l'església tingui un valor afegit.Poca gent de la comarca i del mateix Sils coneix que Rafael Masó va deixar empremta en un campanar que molts dels viatgers que van i vénen en tren i passen per Sils veuen cada dia i, de fet, s'ha convertit en un dels símbols del municipi, i es troba al barri a tocar de l'estació de tren.

Aquest campanar és singular per la forma que va adquirir quan es va restaurar ara fa 105 anys. Des de llavors, però, es va anar enfosquint i amb el pas del temps el rellotge gairebé ni relluïa, i per això l'any 2003 es va restaurar i posar de nou en valor. El llegat de Masó es pot palpar de seguida perquè té trets identificables de l'estil d'aquest gironí, que va realitzar la reforma en un moment que l'arquitecte era jove i tot just començava a treballar i fer coses noves.

Ús de la forja i rellotge nou

En el campanar de Sils hi ha uns elements molt identificatius de l'estil de Rafel Masó: l'ús de la forja en el cim del campanar i també el disseny esgrafiat que decora l'esfera del rellotge i on, amb la restauració, es va poder identificar la inscripció "Viu y pensa en la mort". Abans el campanar de l'església no tenia cap element metàl·lic, sinó que acabava amb el mateix material d'obra que té la resta del temple i l'any 1907, Masó va donar-li la forma actual. A més, l'arquitecte també va actuar en d'altres àmbits del campanar com, per exemple, amb la col·locació d'un rellotge totalment diferent i dissenyant l'esgrafiat.

L'any 2003 es va netejar i restaurar tot el campanar per uns 42.000 euros perquè s'havia omplert de líquens, es van segellar fissures i petits forats que havien sorgit amb els anys i també es va fer una reintegració dels colors.

L'Ajuntament va presentar la reforma del campanar l'any 2007, quan se celebraven exactament 100 anys de l'obra de Masó.