divendres, 5 de juliol del 2013

NOVA EDICIÓ DEL PROJECTE ANEM PER FEINA

L’Ajuntament de Sils desenvolupa una altra edició del projecte Anem per feina (brigada jove). Amb aquesta acció es persegueix l’assoliment d’un dels objectius del Pla Local de Joventut de Sils, concretament el que pretén millorar la inserció dels joves al sistema productiu. Això es materialitza en oferir al jovent la possibilitat detenir contacte amb una feina real als serveis municipals, perquè estem convençuts que aquesta experiència laboral els serà útil per tal de tenir més oportunitats de trobar feina i de mantenir-la en el futur. I com qualsevol projecte cal anar-lo adaptant a les circumstàncies per tal d’assegurar el compliment dels objectius.
En aquest sentit enguany el projecte Anem per feina ha experimentat una evolució. Si fins ara comportava oferir places temporals per a contractar estudiants d’entre 16 i 20 anys (o d’entre 18 i 24 pel cas de les dues places per estudiants de cicles formatius de la branca d’administració), en aquesta edició de 2013 s’ha obert una convocatòria de 6 places per a joves d’entre 21 i 29 anys que estiguessin a l’atur i en procés de recerca de feina. Aquestes noves places temporals són de dos mesos de durada i les contractacions tenen lloc fora de la temporada d’estiu. El motiu d’aquesta evolució és que també han canviat les necessitats del jovent.
Tradicionalment la preocupació d’aquesta franja més adulta dels joves era l’emancipació domiciliària, que era molt difícil per culpa de l’alta temporalitat de les feines a què aquest jovent podia optar. Però darrerament la crisi econòmica impedeix que accedeixin al mercat laboral perquè no hi ha feina. Precisament cada dia sentim a dir dels problemes específics dels joves per trobar-ne i de la tendència a marxar cap a l’estranger dels que entre d’ells tenen el bagatge educatiu suficient com per intentar-ho. I també com les institucions europees aconsellen al govern espanyol que actuï sobre aquest problema per tal de no perdre una generació.
Des de l’Ajuntament de Sils ja fa molts anys que posem el nostre granet de sorra. Ara ampliem les edats de les persones candidates per no deixar abandonada cap franja de la joventut, que segons la llei catalana és l’etapa que va dels 16 als 29 anys. Tot i això continuem mantenint la distinció entre els que creiem que encara haurien d’estar en edat d’estudiar i els que ja poden haver acabat els estudis. Per això, mentre que per a optar a algunes de les places d’entre 16 i 20 anys s’exigeix estar matriculat en un centre educatiu, per aquestes noves d’entre 21 i 29 es demanava estar inscrit com a demandant d’ocupació al Servei d’Ocupació de Catalunya i a la Borsa de Treball del Centre Cívic de Sils.
Precisament des del Centre Cívic s’ha trucat personalment a tots els joves d’entre 21 i 29 anys inscrits en aquesta borsa per tal de que tots els que en algun moment havien manifestat la seva necessitat de treballar estiguessin informats de la convocatòria.

Per donar aquesta possibilitat de treballar als joves a l’atur d’entre 21 i 29 anys ha calgut reduir de 20 a 12 les places que s’ofertaven pels estudiants de 18 a 20 anys, mentre que la franja pels estudiants de 16 a 17 es mantenen les mateixes 6 places de l’any passat. Aquesta descongestió del grup de 18 a 20, però, permetrà un millor desenvolupament de les tasques encomanades. Amb contingents més esponjats ara es podrà prestar molta més atenció a la seva formació laboral.
REGIDORIA DE JOVENTUT
Font: Quadern de Sils