dijous, 22 de maig del 2008

S'aprova el Mapa sanitari que planifica els serveis públics de salut a Catalunya fins al 2015

El Govern de la Generalitat ha aprovat el Mapa sanitari, sociosanitari i de salut pública de Catalunya, que marca el full de ruta d'aquí al 2015 per al desenvolupament dels serveis públics de salut a Catalunya. Els objectius bàsics del document són millorar l'accés dels ciutadans als serveis sanitaris, així com incrementar la qualitat i l'eficiència de l'atenció mèdica.
El nou document, que actualitza i substitueix l'aprovat fa 25 anys, dóna rellevància al territori atès que és la base on es troben els serveis, els professionals i els ciutadans. L'objectiu és que els problemes de salut més freqüents es resolguin dins el territori més proper al ciutadà, tret d'aquells casos que requereixin un major grau d'especialització o equips més experts.
Les principals actuacions previstes en el conjunt dels 37 governs territorials de salut (GTS) d'aquí al 2015 són les següents:
En 24 GTS s'ha de dividir les àrees bàsiques de salut, per volum de població, cosa que significarà crear-ne entre 25 i 35 de noves.
En 29 GTS cal augmentar el nombre de professionals de l'atenció primària.
En 9 GTS s'ha d'augmentar en 1.000 llits la dotació per a hospitalització. Actualment ja estan en marxa els projectes de nous hospitals i ampliació dels existents per assolir la capacitat assistencial necessària.
Gairebé en tots els GTS caldrà augmentar els recursos professionals dels serveis especialitzats d'atenció a la salut mental i a les drogodependències. En 31 GTS s'ha d'augmentar la capacitat assistencial d'hospital de dia de salut mental i en 28, la de rehabilitació comunitària (centres de dia).
En 27 GTS caldrà augmentar la capacitat dels serveis sociosanitaris de mitja estada (convalescència, cures pal·liatives) i en 13, els d'hospital de dia sociosanitari.
A més a més, s'ha tingut en compte que la situació és canviant, per la qual cosa el Mapa es podrà actualitzar totalment o parcialment de forma periòdica, en funció dels canvis en les necessitats de la població, els resultats de l'avaluació dels serveis, els avenços en els coneixements científics i els àmbits de prioritat en la planificació de serveis que estableixi el Departament de Salut, d'acord amb el Pla de salut de Catalunya.

Mapa sanitari, sociosanitari i de salut pública

Situació actual dels serveis de salut