dimecres, 10 de setembre del 2008

Contra el «mosquit tigre»


Trenta-dos ajuntaments s'han sumat a la lluita contra el mosquit tigre a les comarques gironines. Aquest dimarts han signat un conveni que preveu endegar accions destinades a la vigilància, inspecció i seguiment de l'entrada de l'insecte invasor a la demarcació. Aquests 32 municipis se sumen a la quinzena inclosos dins la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter.

ACN/DDG Tot i que d'entrada es comptava que serien 35 municipis els que s'adheririen al conveni, finalment n'hi ha dos que encara estan en negociacions i el tercer és Girona, que preveu impulsar actuacions a través del servei de control de Medi Ambient que ja té.

El conveni preveu que en un termini de quatre anys inverteixin uns dos MEUR (milions d'euros) en tasques per controlar l'entrada del mosquit tigre. Cada ajuntament aportarà una xifra proporcional al perill de la zona. Posar trampes per controlar fins a quin punt l'insecte està estès o emprendre actuacions per eradicar l'espècie localitzada en algun focus són algunes de les actuacions que duran a terme. El president de DipSalut, Josep Marigó, ha explicat que el conveni servirà de marc per treballar sobretot el prevenció. En cas que la plaga es descontroli en algun municipi llavors s'haurien de perfilar les estratègies a seguir per intentar eliminar la presència del mosquit tigre.

'És un turista que no és benvingut', ha detallat Marigó que afirma que en els municipis on hi ha presència del mosquit tigre disminueix la qualitat de vida i que, a més, pot esdevenir un problema de salut pública. El mosquit tigre pot ser vector transmissor d'algunes malalties.

Marigó ha volgut deixar clar que no es tracta d'una senyal d'alarma sinó de tasques de prevenció que l'administració duu a terme per evitar que esdevingui una plaga com ha succeït en altres zones de Catalunya. Tot i que admet que el mosquit tigre ja ha arribat a les comarques gironines -s'han detectat focus a L'Escala, Roses i Lloret de Mar- reitera que no ha agafat a les administracions 'amb el peu canviat' sinó a punt per 'arrossegar complicitats' per evitar que el mosquit tigre s'instauri a la demarcació.

Sota el paraigües del DipSalut -organisme autònom de la Diputació de Girona- i el Servei de Control de Mosquits ja són 47 municipis de les comarques gironines els que comptaran amb un servei de control de l'arribada del mosquit tigre. El conveni també preveu ampliar la plantilla de professionals dedicat a situar i analitzar trampes i comprar vehicles per recórrer el territori.

El president de la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, Salvi Güell, ha fet una crida als alcaldes perquè 'no requi' invertir diners en prevenció i alerta que, en cas de no fer-ho, la inversió seria molt superior si la plaga s'estengués al territori. 'Més val destinar aquests menys diners a prevenir que més a eradicar', ha afirmat. També ha posat com a exemple altres zones de Catalunya i altres administracions que 'potser no van fer suficient' i que ara es troben amb una plaga desbordada.

El conveni estableix dos eixos d'actuació, d'una banda la campanya pedagògica i de sensibilització que pretén informar als ciutadans sobre com evitar que proliferi la presència del mosquit tigre. Es tracta d'un insecte 'urbà' perquè no viu en grans masses d'aigua sinó que es reprodueix en petits volum d'aigua estancats. Per aquest motiu és important que la població eviti deixar palanganes, tregui els plats de sota els testos i retiri els elements que poden acumular aigua de pluja als jardins.

El segon eix del conveni consisteix en situar les trampes i radiografiar als 47 municipis l'estat d'implantació del mosquit tigre. També s'hi uniran els alumnes que disposaran d'un equip per fer proves al seu entorn i mirar si hi ha presència de l'insecte invasor.

Els municipis que s'han adherit al conveni són Figueres, La Jonquera, Peralada, Calonge, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d'Aro, Palamós, Cassà de la Selva, Salt, Llagostera, Fornells de la Selva, Celrà, Sarrià de Ter, Vilablareix, Aiguaviva, Banyoles, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Blanes, Caldes de Malavella, Santa Coloma de Farners, Vidreres, Tossa de Mar, Sils, Riudarenes, Vilobí d'Onyar, Riells i Viabrea, Hostalric i Riudellots de la Selva.

Diari de Girona