divendres, 12 de setembre del 2008

Una sola veu del municipalisme català per reclamar un nou finançament


Representants municipals de tots els grups polítics s’uneixen al Govern per demanar més recursos per a Catalunya i els seus municipis

La Comissió Municipalista, òrgan d'enllaç permanent entre la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), ha celebrat avui dijous al Palau de la Generalitat un acte per reclamar un nou model de finançament municipal. L’acte ha estat presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, i els presidents de les dues entitats municipalistes, Manuel Bustos (FMC) i Salvador Esteve (ACM), i ha comptat amb prop de 300 assistents entre alcaldes, càrrecs electes locals, diputats i representants del govern de Catalunya.

Durant l’acte s’ha fet lectura de la declaració de la Comissió Municipalista de Catalunya sobre el finançament local. Gairebé 30 anys després de la constitució dels primers ajuntaments democràtics el món local s’uneix per posar de manifest les mancances que encara arrosseguen les administracions locals en matèria de finançament. Durant l’acte, un alcalde de cada força política de l’arc parlamentari ha intervingut per reivindicar, des de cada postura però amb una sola veu la insuficiència financera dels ajuntaments.

El president de la Federació de Municipis, Manuel Bustos, ha volgut destacar en la seva intervenció aquesta unitat del municipalisme català també com a garantia per al progrés del país. Bustos ha reivindicat que són els ajuntament els que estan a prop dels ciutadans, i per tant els que coneixen millor les seves necessitats: “Reivindiquem el que és nostre, més recursos per fer més escoles bressol, més biblioteques, més serveis socials, i això ho fem amb més unitat que mai. El que volem és aconseguir un acord bo per als ajuntaments, i per tant un acord bo per als ciutadans”.

Tal com s’expressa en la declaració, Bustos ha demanat al president de la Generalitat que mentre no s’acorda un nou model de finançament municipal, es puguin impulsar mesures conjunturals com reinvertir l’IVA que han de pagar els ajuntaments en les seves inversions municipals, o autoritzar l’increment de la capacitat d’endeutament dels ens locals. El president de la FMC ha recordat que els ajuntament ofereixen un bon nombre de serveis que potser no són de titularitat municipal, i que malgrat la manca de recursos aquests s’han gestionat amb eficàcia i eficiència. Per acabar, Manuel Bustos ha agraït al president Montilla el seu suport i el seu “compromís”, i li ha reconegut el seu coneixement del món local durant els seus anys al capdavant de diferents responsabilitats en l’administració municipal. De fet, el president Montilla ha recordat en la seva intervenció que la situació no és nova, i que fa 30 anys “tot estava per fer”. Montilla s’ha compromès a aconseguir el millor acord des de la lleialtat i la responsabilitat.

Des de l’ACM, el seu president Salvador Esteve també ha cridat els alcaldes i alcaldesses a la unitat “no per fer retrets” a l’Estat, sinó per avançar cap a l’objectiu comú. Esteve també ha recordat que l’Estatut reconeix competències als ajuntaments que sens dubte han de portar més recursos, i ha apostat per la necessitat que les associacions municipalistes tinguin veu en el moment de negociar el finançament.