dimecres, 24 de setembre del 2008

Les noves policies locals de la Selva, sense atribucions 7 mesos després de ser creades



Els tres nous cossos de policia local de la Selva comencen a prendre forma però de moment, els seus agents no tenen les atribucions: no poden dur pistola ni detenir delinqüents. De fet, des que la Comissió de Policia de Catalunya va donar llum verda a la creació dels cossos de policia de Caldes de Malavella, Arbúcies i Sils a principis del mes de març d'aquest any, els canvis no s'acaben de notar pel que fa a oferir més serveis a la ciutadania, ja que els tres muncipis fins ara disposaven de servei de vigilants municipals i les funcions no han variat. De fet, tal i com va explicar la regidora de Governació de Caldes de Malavella, Anna M. Sàbat (PIC), es tracta d'un procés lent i llarg "i de moment actuen amb poques diferències". Alguns exemples de la manca de noves atribucions són que encara no porten armes, no tenen competències per multar ni tramitar denúncies ni per fer controls de trànsit.
De tota manera, el que sí han fet pobles com Arbúcies i Caldes durant aquests set mesos és donar el tret de sortida al cos de policia local, convocant un concurs d'oposició de places. A Arbúcies, tot i que falta la resolució per decret d'alcaldia del concurs per validar-lo, el concurs l'han guanyat tres antics vigilants i un policia d'un altre municipi. A Caldes, on s'han ocupat quatre places i des de prinicipis de mes, el cos ja està constituït com a tal.
Dels que han obtingut la plaça, dos de Caldes i un d'Arbúcies van començar dilluns el curs de formació bàsica de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, per on han de passar tots els vigilants municipals que han obtingut plaça per tal d'exercir d'agent local. De tota manera, a Arbúcies, per tal de comandar la policia, s'ha optat per contractar externament un caporal procedent de la plantilla de la policia de Tossa de Mar; a Caldes en canvi, es mantindrà com a cap l'actual dels Vigilants.
Tot i que encara no exerceixen com a policies locals, en el que sí ja es nota l'existència d'aquest nou cos de seguretat tant a Caldes com a Arbúcies és amb els seus automòbils, ja que s'han adaptat amb nous colors i porten els rètols de "Policia Local". De tota manera, el regidor de Governació d'Arbúcies, Josep Carripiço, va explicar que en el cas d'Arbúcies tot i que encara oficialment no té policia local; el que ja es començar a notar és amb "un canvi en com afrontar els problemes", ressalta el regidor. Els cossos policials de Caldes i Arbúcies es preveu que en un parell d'anys puguin funcionar a ple rendiment, un cop formats tots els seus agents.

Més lentitud a Sils
El cas de Sils és diferent: si bé fa uns vuit anys encara tenien cos de policia local i llavors, es va transformar en vigilants, ara s'ha fet a la inversa; en el cos de vigilants ja hi havia tres agents de policia i segons l'alcalde de Sils, Martí Nogué (IdS), aquests ja ho són i per tant, ja tenen la formació feta.
De tota manera, perquè els agents de Sils comencin a actuar com a policia local cal encara convocar el concurs d'oposició de cinc noves places i un cop esti?guin aprovades, "automàticament ja seran agents de policial local", ressalta el regidor de Governació, Joan Cot (IdS); que augura que fins a finals d'any o a principis del vinent, no serà possible i que per tant serà un procés llarg.

Diari de Girona