dijous, 19 de juny del 2008

La Diputació i el Síndic impulsaran la defensa dels drets dels ciutadans en els ajuntaments

La Diputació de Girona i el Síndic de Greuges de Catalunya impulsaran la defensa dels drets dels ciutadans en els ajuntaments gironins, segons un conveni entre totes dues institucions. L'acord de col·laboració l'han signat avui el president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, i el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, i preveu crear un marc de col·laboració institucional que permeti la cooperació amb els ajuntaments de les comarques gironines.

D'acord amb el conveni signat, el Síndic de Greuges de Catalunya els oferirà visions singularitzades de supervisió, de manera que puguin tenir elements concrets de referència per a la bona administració. Aquesta visió singularitzada pot incloure l'assistència al plenari municipal per informar sobre les actuacions realitzades en el municipi.També es compromet a prestar assistència jurídica i procedimental als síndics o defensors municipals que ho sol·licitin. En aquests moments, a les comarques gironines hi ha set municipis (Figueres, Palamós Sant Feliu de Guíxols, l'Escala, Ripoll, Girona i Salt) que disposen de síndic o defensor municipal.

Rafael Ribó ha destacat que "hi haurà un punt de lliurament de queixes a cada municipi o comarca amb el qual col·laborem" i ha afegit que el fet de disposar d'aquest nou servei "no tindrà cap cost per a les entitats locals, perquè ja està inclòs en el pressupost ordinari del Síndic".

El president Enric Vilert s'ha felicitat per ser la segona diputació catalana en disposar d'un conveni d'aquest tipus, "donat que a les comarques gironines tenim un tipus de municipis molt petits, de menys de 10.000 habitants, els quals d'altra manera no podrien accedir a una figura que els ajudarà a l'hora de fer valer els seus drets".

El conveni signat avui és molt similar al que el Síndic va signar amb la Diputació de Barcelona el passat mes de gener, que també ha proposat de signar a la Diputació de Lleida i properament a la Diputació de Tarragona.

Els síndic de greuges actuen quan el ciutadà es troba amb errors o arbitrarietats en les resolucions, retards indeguts o injustificats, inexecució de les pròpies resolucions, tracte indegut dels ciutadans, negativa a facilitar informació als ciutadans que hi tenen dret i, en general, en qualsevol d'aquelles actuacions que impedeixin o dificultin l'exercici legítim dels drets. Els d'àmbit municipal supervisen l'actuació de l'ajuntament, mentre que el Síndic de Greuges de Catalunya, a més de la municipal, supervisa l'administració autonòmica i les empreses que presten serveis de caràcter públic.