dimarts, 22 de juliol del 2008

EL CONSELL NACIONAL DE L’ACM SOSTÉ QUE ELS CONSELLS DE VEGUERIA HAN DE SUBSTITUIR LES DIPUTACIONS


El Consell Nacional de l’ACM celebrat avui a Vila-seca ha aprovat una ponència titulada “La nova llei de governs locals a Catalunya” que considera que els consells de vegueria han de substituir les diputacions provincials.

L’alcalde de Vila-seca i president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha estat l’encarregat de defensar la ponència davant dels alcaldes membres del Consell Nacional de l’ACM.

Segons les conclusions de la ponència, es proposa una estructura territorial amb tres nivells administratius: vegueria, municipi i comarca. D’una banda, la vegueria i el municipi donarien estabilitat i continuïtat al model territorial, mentre que el nivell intermedi, conformat per les comarques i les àrees metropolitanes, permetria respondre amb major flexibilitat a la complexitat real de l’estructura territorial del país”.

La ponència de l’ACM defensa el paper dels consells comarcals com a administració que supleix les incapacitats dels municipis a l’hora de cobrir les competències que tenen assignades per llei. En aquest sentit, s’haurà de determinar el contingut competencial de les comarques i àrees metropolitanes en base a la problemàtica real que es plantegi a cada territori.

Per la seva banda, els consells de vegueria haurien de substituir les diputacions com a òrgans de govern de la província. En relació amb això, l’ACM considera que si hi ha voluntat política, la vegueria podria ser un instrument de descentralització de la Generalitat de Catalunya. Amb aquesta mesura, es compliria amb la interiorització del Govern local que propugna l’Estatut.


Les bases dels governs locals de Catalunya

També s’ha aprovat una proposta de resolució en la qual s’insta al Govern de la Generalitat a tramitar la llei de governs locals de Catalunya i les lleis de finançament local i Consell de Governs Locals.

L’Estatut de Catalunya fa referència al Consell de Governs Locals com a òrgan de representació de municipis i vegueries en les institucions de la Generalitat. Segons l’entitat municipalista, aquest òrgan ha de ser escoltat en la tramitació parlamentària de les iniciatives legislatives que afectin l’àmbit municipal.