dimarts, 8 de juliol del 2008

La Diputació compra el cim de la muntanya del Matagalls del Montseny


La Diputació de Girona ha comprat el cim de la muntanya del Matagalls del Montseny per un import de 687.009 euros amb l'objectiu de millorar la gestió d'aquest espai protegit. Es tracta d'una finca de 361 hectàrees que ha estat anomenada "Matagalls" i que forma part de la zona de reserva natural "Matagalls – Sant Marçal" dins del Parc Natural del Montseny - Reserva de la Biosfera. Aquests terrenys, fins ara, eren de propietat privada.
Situada dintre dels termes municipals de Viladrau i del Brull, la finca inclou la Creu del Matagalls, que corona el cim del mateix nom i que és un punt emblemàtic d'alt interès paisatgístic, natural i social amb una alta freqüentació de visitants.
La Diputació de Girona, com a òrgan gestor que és del Parc Natural del Montseny juntament amb la Diputació de Barcelona, ha comprat els terrenys després que s'hagi determinat per part dels tècnics l'alt valor estratègic que suposen per a la gestió d'aquest espai i per fer-hi possible una millor protecció.
Amb aquesta compra, l'àrea de Medi Ambient i Territori de la Diputació de Girona podrà dur a terme una acurada gestió de l'ús públic de l'espai i realitzar treballs de correcció dels impactes produïts per aquesta activitat. La zona està inclosa en la part alta del massís del Montseny, per sobre dels 1.000 metres que com a criteri general es consideren de protecció prioritària, ja que contenen ecosistemes fràgils que poden degradar-se amb rapidesa si la seva cobertura vegetal és malmesa per usos intensius (aprofitaments forestals intensos, sobrecarrega ramadera o activitats d'ús públic intens).
La intervenció de la Diputació de Girona, incorporant aquests terrenys al patrimoni de sòl de propietat pública, ofereix la possibilitat d'enllaçar-los amb la zona de Sant Marçal i Coll Pregon i reforçar així els mecanismes de protecció que ja proporciona el Pla Especial del Montseny en aquesta àrea. A més, en la part central de la finca hi neixen diversos torrents permanents i la seva adquisició permetrà no tant sols garantir la quantitat i la qualitat de les aigües que recullen, sinó també el seu major control, així com actuar sobre les diverses fonts que es troben dins la finca i millorar l'itinerari a peu que puja al Matagalls des de Collfornic o Sant Segimon. Pel que fa als prats culminals, es preveu mantenir l'ús de pastura, afavorint les activitats tradicionals, de forma compatible amb la conservació d'aquests espais oberts de gran interès.
La Diputació de Girona ha endegat una campanya per potenciar la vessant del Parc Natural del Montseny que pertany a les comarques gironines i que comprèn els municipis de Viladrau, Arbúcies, Sant Feliu de Buixalleu, Riells i Breda.

S'hi adjunta document sobre la finca del Matagalls.

DOCUMENT INFORMATIU SOBRE LA FINCA MATAGALLS ADQUIRIDA PER LA DIPUTACIÓ DE GIRONA.doc