dimarts, 8 de juliol del 2008

La Diputació de Girona posa en marxa un servei local d'orientació familiar



La Diputació de Girona ha presentat avui un nou servei d'orientació familiar per ajudar els ajuntaments de les comarques gironines a resoldre conflictes i situacions de la vida quotidiana dels seus ciutadans. Es tracta d'un programa pilot d'orientació familiar endegat per l'Àrea d'Acció Social i Cooperació al Desenvolupament, en el marc de les polítiques de benestar social i atenció a la ciutadania. Aquest servei vol esdevenir un suport educatiu per a les mares i pares, de tal manera que un educador els ajudarà a resoldre els conflictes i les situacions de la vida quotidiana familiar mitjançant l'orientació, la consulta o bé participant en activitats programades en el marc d'una escola de mares i pares.
Segons ha explicat el diputat d'Acció Social i Cooperació al Desenvolupament, Pere Trias, el servei d'orientació familiar està adreçat a tots els ajuntaments de les comarques gironines amb poblacions de menys de 10.000 habitants "i amb menys recursos per atendre aquest tipus de demandes de la societat. És un tipus de servei –ha afegit- que la Diputació vol assumir com una les seves funcions per ajudar a satisfer necessitats dels municipis que, d'una altra manera, quedarien sense cobrir". En total, hi ha 206 municipis a Girona susceptibles d'acollir-se a aquest programa, encara que aquest primer any es podrà donar servei a 100. Les adjudicacions es faran en funció del compliment dels requisits que marqui l'Àrea d'Acció Social i Cooperació al Desenvolupament, i per ordre d'inscripció.
Per tal d'explicar amb detall aquest nou servei als ajuntaments i incentivar les inscripcions, que es poden formalitzar entre l'1 de juliol i el 31 d'octubre de 2008, la Diputació ha convocat els alcaldes i alcaldesses a una reunió informativa, el proper dia 17 de juliol.
El pressupost del programa per a aquest primer any és de 150.000 €, que es distribuiran equitativament entre els 100 ajuntaments adjudicataris, perquè puguin fer-se càrrec del servei complert: atenció individualitzada, escola de mares i pares (espai d'orientació col·lectiva), atenció telefònica i banc de recursos.
Per poder fer efectiu el servei, la Diputació de Girona ha signat un conveni de col·laboració amb l'Associació Girola-CRaMP (Centre de Recursos a Pares i Mares) que és qui aportarà els educadors. Els educadors ajudaran a totes aquelles mares i pares que no saben què fer amb els seus fills en aquells caso en què se senten desbordats davant de situacions com problemes d'autoritat, estratègies comunicatives o reforços emocionals, entre d'altres.

Prova pilot
El diputat d'Acció Social i Cooperació al Desenvolupament, Pere Trias, ha destacat que "estem davant un programa pioner en l'àmbit de la prevenció i el foment del benestar social, que sorgeix arran de les dinàmiques accelerades de la societat de la informació i el coneixement –moltes famílies tenen problemes per regular l'ús que en fan els seus fills de les noves tecnologies- i de la competència per a l'accés als recursos públics, que ens fan plantejar línies de treball que tinguin en compte les noves tendències sociodemogràfiques".
Per a una bona atenció a les famílies que ho requereixin, es crearan espais d'atenció individualitzats als propis municipis. Aquest espai també ha de servir perquè aquests pares i mares puguin millorar la comunicació amb els seus fills mitjançant l'escolta, l'orientació i pautes educatives. El servei es complementarà amb l'atenció telefònica durant les 24 hores per a tothom que ho necessiti. És previst que es coordini amb les escoles d'educació primària i secundària de la població, i també amb la resta d'entitats del municipi que treballin en l'atenció a la infància i l'adolescència.
El servei local d'orientació familiar preveu crear una escola de mares i pares que actuï com un punt de trobada i aprenentatge de coneixements entorn de l'educació, així com d'expressió de les seves inquietuds i preocupacions.