dissabte, 26 de juliol del 2008

Enagás, receptiva a la idea de l´Ajuntament de desviar un gasoducte fora dels Estanys de Sils

L'alcalde demana a la companyia que faci passar la canonada en paral·lel a l'autopista AP-7

El gasoducte que l'empresa Enagás projecta entre Martorell (Baix Llobregat) i Figueres afecta, a la Selva, sis indrets protegits pel seu valor mediambiental: el Massís del Montseny, la riera d'Arbúcies, els Estanys de Tordera, la riera de Santa Coloma, el PEIN dels Turons de Maçanet i els Estanys de Sils. Aquest últim espai natural, però, pot evitar l'afectació d'aquesta nova infraestructura, ja que Enagás s'ha mostrat receptiva a la proposta que fa l'Ajuntament: que el gasoducte discorri paral·lel a l'AP-7.

Aquesta modificació del traçat suposarà l'escurçament del segment de canonada de Sils, que inicialment havia de tenir una longitud 8,01 quilòmetres de longitud. Al passar paral·lel a l'autopista, el recorregut del gasoducte evitarà passar pel nucli i escurçarà el traçat. L'alcalde de Sils, Martí Nogué (IdS), explica que, tot i no haver-hi res signat, té "la paraula" dels tècnics, que recentment van reunir-se amb representants municipals.

"Ens van assegurar que el gasoducte aniria en paral·lel a l'AP-7". En el projecte inicial, el gasoducte d'Enagás entrava en territori protegit del PEIN Estanys de Sils, i s'endisava cap al paratge "fent una corva estanya", diu Nogué, que assegura que quan es va preguntar el per què d'aquesta "volta estranya", els tècnics van explicar que s'havia pensat en el projecte "per si volíem ampliar el polígon". Aquesta zona industrial està situada davant els Estanys de Sils i està separada per la carretera que va de Sils a Santa Coloma i no està previst ampliar-la donada la proximitat del paratge protegit dels Estanys.

Pel corredor de l'autopistaQue el gasoducte passi en paral·lel per l'AP-7 és el reclamen els alcaldes afectats, que ja han presentat al·legacions al projecte. El traçat original fa que la canonada entri a la Selva resseguint l'autopista per Tordera, d'allà segueix un tram de la via del tren a Maçanet, creua la via i la carretera C-35 que duu a Vidreres. En aquell municipi recupera de nou el traçat de l'autopista per entrar dins el terme mnicipal de Sils. En sentit nord, també passarà per Caldes, Vilobí d'Onyar i Riudellots de la Selva. D'allà ja s'endinsarà a la comarca del Gironès.

Un espai natural, una zona de pas

ICV-EUiA de Sils denuncia en el darrer número dels "Quaderns de Sils" que la futura variant de la C-63 de Santa Coloma a Maçanet passa pel mig dels estanys de Sils i que per tant, malmetrà aquesta zona protegida. L'alcalde de Sils, Martí Nogué (IdS) assegura que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha assegurat que no s'hi acostarà, sinó que passarà prop del polígon.


Diari de Girona