dimarts, 22 de gener del 2008

Foc i silenci per rebre el Pare Pelegrí



Un total de 424 persones van acompanyar el retorn de la processó per complir el vot de vila


Tossa ha complert, un any més i ja van uns quants segles, amb el vot de vila que dóna gràcies a Sant Sebastià per haver lliurat la vila de l'assot de la pesta. Ahir la comitiva que acompanyava el Pare Pelegrí va sortir de matinada de Santa Coloma de Farners i després de tot un dia de caminada va entrar solemnement a Tossa. Milers de persones van assistir en silenci al final d'un ritual de devoció i esforç que, un cop acabat, dóna el tret de sortida a la festa major d'hivern de Tossa.
E.Padilla, Tossa de Mar.
El foc de les torxes de les muralles -és l'únic dia de l'any que s'encenen-, el silenci i un generalitzat sentiment de solemnitat van rebre ahir cap a les set de la tarda el Pare Pelegrí, que retornava a Tossa donant així per complet, un any més, el vot que la vila ofrena cada any a Sant Sebastià. Un total de 424 persones van acompanyar el Pare Pelegrí -enguany l'honor ha recaigut en el sotscap de la Policia Municipal de Tossa Gran Gelpí, de 37 anys- en el seu camí de retorn des de l'ermita de Sant Sebastià de Santa Coloma de Farners, on van arribar la nit de diumenge després de la posta del sol, fins a l'entrada de Tossa. En total, el vot de vila significa una caminada de 80 quilòmetres que Tossa insta a no prendre's com una excursió. Es tracta d'una ofrena que mai no ha perdut el seu marcat caracter religiós, ni a Tossa hi ha cap interès que es perdi; tot i que els temps canvien i el fet que la celebració caigui en cap de setmana provoca que cada vegada s'hi acostin més persones més atretes per l'encant de la caminada que pel sacrifici que comporta.
Tot i això, de les 1.484 persones que van acompanyar el Pare Pelegrí en el primer tram del vot de vila -de Tossa a Santa Coloma-, 74 van caminar descalces a través de 40 quilòmetres de sorra, pedres i asfalt. Caminant en silenci, el Pare Pelegrí i la seva comitiva van entrar ahir a Tossa per l'avinguda del Pelegrí entorn de les set de la tarda. L'alcaldessa Immaculada Colom (CiU) i el Síndic del Pelegrí, Joan Antoni Hervías, van rebre la comitiva a l'antic hospital de Sant Miquel. Entre les autoritats s'hi comptaven també el president de l'Audiència Nacional Carlos Dívar, el president de l'Audiència de Girona Fernando Lacaba i el subdelegat del govern central Francesc de Francisco. També van ser-hi convidats els alcaldes de poblacions veïnes, entre ells l'alcalde de Sils , Martí Nogué i el regidor de cultura Carles Taberner. La comitiva es va traslladar a través dels carrers de Tossa fins a la capella del Socors, on el Pare Pelegrí resa a soles un rosari i mostra els documents que acrediten que, un anys més, s'ha acomplert el vot de vila. La comitiva es va reunir finalment amb la sorgida de l'església de Sant Sebastià per recórrer en silenci els carrers més emblemàtics del centre del municipi -especialment emocionant és sempre el recorregut proper a la muralla, on les torxes imprimeixen a l'escena ja de per si solemne un marcat caracter místic. La processó va acabar, tal com marca la tradició, amb l'entrada a l'església de Sant Vicens, el lloc d'on va sortir el Pare Pelegrí diumenge passat de matinada en representació de la fe de tot el municipi.
Tossa demana sempre respecte i silenci durant la celebració del Pelegrí, i en cas que no es vulguin seguir els resos preguen que es mantingui una actitud discreta. El capteniment, però, va acabar ahir al vespre i ara a Tossa ja es pot parlar de festa. A partir d'avui dia 22, comencen els actes festius de la festa major d'hivern. Balls, sardanes, tornejos de futbol, fires de brocanters, la inauguració de l'exposici Les Motos clàssiques de Tossa en homenatge a Pere Auradell Ribas, una missa a Sant Raimon de Penyafort, l'altre gran protector de Tossa a qui se li atribueix un miracle a la ?platja de la Mar Menuda, un ?concurs de pesca i l'esperada, ?divertida i tradicional baixada de carretons del mirador de Sant Jaume fins a l'Hotel Sant Pere, conformen el programa d'una festa que es perllonga fins al proper diumenge 27 de gener.

Diari de Girona