dimecres, 30 de gener del 2008

Una desena de veïns de dos pobles gironins demanen que els expropiïn la casa per l'ampliació de l'AP-7


Volen que els en facin una de nova perquè quedaran a pocs metres de la calçada

ORIOL MAS. Girona
Mai no plou a gust de tothom. Si l'ampliació de l'autopista a tres carrils per sentit –quatre en la circumval·lació de Girona– era una notícia esperada, en trams on circula prop de nuclis habitats ha portat més maldecaps als que ja tenien fins ara. Una desena de famílies de Sant Julià de Ramis i Sarrià de Ter han demanat que els expropiïn la casa i els en facin una de nova, perquè l'ampliació els acostarà encara més la calçada fins a pocs metres de casa seva i afirmen que no hi podran viure.

L'ampliació de l'AP-7 a quatre carrils per sentit de Fornells a Vilademuls és especialment delicada a Salt, Sarrià i Sant Julià de Ramis, on actualment ja passa enganxada a zones urbanes. Tot i això, la concessionària de l'autopista, Acesa, encarregada també de fer les obres, ja ha explicat que els treballs d'ampliació es faran en bona part aprofitant la mitjana, i també la franja que queda entre la calçada i la tanca que delimita els terrenys de servitud de l'autopista. Per tant, no serà necessària l'expropiació de més terrenys o d'alguna casa. Tot i això, Acesa deixa oberta la porta a indemnitzar els propietaris de les cases més afectades per l'ampliació, si bé afirma que és el Ministeri de Foment el que ha de determinar si cal indemnitzar algun particular.
De fet, els ajuntaments de Sarrià i Sant Julià ja han demanat l'expropiació d'una desena de cases, fent de portaveu dels veïns afectats. Consideren que ara la calçada s'acostarà a les cases, i que l'augment de carrils multiplicarà el trànsit i farà que les cases –que estan a pocs metres de la via– siguin inhabitables. A Sarrià, set veïns han demanat ser expropiats i que se'ls construeixi una casa nova, en uns terrenys més apartats de l'AP-7. Són cases gairebé totes del carrer del Bosc, més una del carrer Sarrià de Dalt i una altra del carrer Sant Ferriol. A més, s'hi ha d'afegir l'edifici El Cau, a l'altra banda de l'autopista, que és un equipament municipal. Finalment, es considera que 6 habitatges necessitaran una protecció acústica especial. Pel que fa a Sant Julià, són tres les famílies que han demanat marxar, mentre que a Salt no es plantegen aquesta possibilitat en cap cas, i aposten per fer un túnel.

PANTALLES A SILS

Un altre dels trams que passen prop de nuclis urbans és el de Sils, que forma part del projecte entre Maçanet i Fornells i que es vol començar a construir el març. L'alcalde, Martí Noguer, ha explicat que Acesa li ha confirmat que instal·laran pantalles acústiques a les masies més properes a l'AP-7, als estanys de Sils i a l'altura del nucli urbà, on també es farà un talús arbrat per reduir l'impacte visual.

El Punt