dijous, 10 de gener del 2008

La davallada en la contractació d'habitatges s'accentua i ja s'acosta al 40%


Les zones costaneres són les més afectades i es preveu que la davallada no s'aturi almenys fins al 2009


MÒNICA CABRUJA. Girona

La caiguda en la contractació d'habitatges continua i a final del 2007 ja va arribar al 38,82% a les comarques de Girona, amb 12.045 unitats contractades. El president del Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics, Ernest Oliveras, va alertar ahir que si no es busquen solucions la desacceleració es començarà a fer del tot evident a partir del segon semestre del 2008, ja que fins ara el nombre d'habitatges que hi ha en construcció encara manté el sector del tot actiu. El nombre d'habitatges contractats (indicatiu de l'activitat que hi haurà en els propers anys) ha baixat a totes les comarques i la davallada ha estat més forta a les comarques costaneres i a la Cerdanya, ja que afecta sobretot la construcció de segones residències, i també al Gironès, amb una disminució del 45,83%.

El 2007 es van contractar 12.045 habitatges a les comarques de Girona, mentre que el 2006 el nombre va ser de 19.687. Això suposa una caiguda del 38,82%. La comarca més afectada percentualment és la Cerdanya, tot i que cal tenir en compte que representa aproximadament el 2% de la construcció a les comarques gironines. El pes més fort de la baixada es produeix a les comarques costaneres, on es concentra el 65% de l'obra en habitatges. «Les comarques amb molts habitatges de segona residència són les més afectades, ja que es tracta d'inversions de les quals es pot prescindir, en un moment com l'actual, en què hi ha una manca de confiança motivada per diferents factors», va destacar el president del Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics. Oliveras va remarcar que la baixada percentual que es produeix a l'Alt i el Baix Empordà i la Selva pot ser preocupant en relació amb l'activitat futura. Les comarques menys afectades per la baixada de contractació són la Garrotxa i el Pla de l'Estany.

La contractació d'habitatges a les comarques de Girona va fer un tomb el 2007 després d'uns anys de fort dinamisme i de l'1 de gener al 30 de setembre ja es va posar de manifest que s'havia registrat una caiguda important, del 30% (segons les dades que es van fer públiques a l'octubre de l'any passat). Les darreres dades difoses ahir pel Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics posen de manifest que la desacceleració continua i la davallada ja va arribar al 38,82% a final del 2007. «L'any passat es va continuar treballant tant o més que el 2006 i es van acabar més habitatges que l'any anterior. Sense tenir una bola de vidre és difícil d'assegurar, però tot fa preveure que durant els primers mesos del 2008 la construcció d'habitatges continuarà molt activa i que el segon semestre és quan hi haurà problemes, ja que sobrarà mà d'obra», va indicar Oliveras. El president del Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics veu difícil que l'obra pública pugui absorbir l'excedent de mà d'obra que es pot produir al sector privat i no és gaire optimista en relació amb una possible recuperació de la contractació a curt termini. «Es preveu que la corba continuï baixant i el 2009 es toqui fons», va manifestar.

Pel que fa a la rehabilitació d'habitatges, tot i que el pes continua sent petit en relació amb les noves contractacions, ha augmentat del 10% el 2006 a aproximadament el 13% el 2007 pel que fa al conjunt de contractacions. «En moments en què baixa la confiança en la compra, creix la rehabilitació, per mantenir el que ja es té», va argumentar Oliveras. El col·legi ha defensat moltes vegades que la rehabilitació d'habitatges és una de les assignatures pendents.
EL TOMB AL SECTOR La contractació d'habitatges s'ha instal·lat durant anys en una dinàmica de fort creixement i concretament el 2006 va créixer un 14% en relació amb el 2005. Des del sector ja s'alertava que aquests grans creixements no eren gaire positius i s'apostava per l'estabilització, però ara s'ha entrat en una dinàmica contrària que fa témer una davallada forta si no es troben solucions a temps. Oliveras va recordar que la caiguda de contractacions té una part de «lògica», ja que s'emmarca dins el context de l'entrada en vigor del codi tècnic de l'edificació, que suposa un pas endavant en la qualitat de les edificacions però també comporta un encariment. «Moltes contractacions es van fer abans, però també és cert que la caiguda està motiva per una crisi de confiança», va remarcar. Oliveras va reconèixer que el que no s'esperava era la frenada en la venda d'habitatges que s'ha produït el 2007, que atribueix, en part, a la crisi del mercat hipotecari dels Estats Units que ha provocat un enduriment en les condicions de les hipoteques. «Si l'aixeta continua tancada és difícil remuntar, ja que per fer-ho el primer que cal és col·locar tots els habitatges que hi ha ara en estoc al mercat», manté.