dilluns, 28 de gener del 2008

Vilert veu bé perdre la Cerdanya en la reordenació en vegueries


El president de la Diputació reclama més competències per a l'ens

El president de la Diputació de Girona, el republicà Enric Vilert, està disposat que la demarcació gironina perdi la comarca de la Cerdanya en la reordenació territorial que preveu la conselleria de Governació amb la creació de les vegueries. El president de l'ens supramunicipal gironí va explicar que "no" ha vist cap esborrany del text que està preparant la conselleria de Governació -dirigida pel també republicà Joan Puigcercós- per reformar la distribució territorial de les quatre províncies i adaptar-se a les vegueries. En el cas de Girona, Vilert va acceptar desprendre's de la Cerdanya a favor de la vegueria de l'Alt Pirineu.
De totes maneres va explicar que si surten endavant les vegueries, aquestes hauran de "tenir un contingut que ara per ara les Diputacions no tenen". La seva opinió és que actualment l'organisme que presideix té "molt poques competències" i amb el futur canvi espera que aquestes augmentin. "No tenim competències ni en educació ni en Sanitat, per exemple", va dir.
Vilert confia que "governi qui governi Espanya" després de les eleccions del 9 de març es "compleixi" el traspàs de competències de l'aeroport Girona-Costa Brava de Vilobí d'Onyar a la Generalitat, tal com estableix el nou Estatut. La intenció d'aquesta institució és participar del futur òrgan de gestió, ja que des de 1967 -quan es va inaugurar l'aeròdrom de Vilobí-"hi estaven presents".
Segons la seva opinió, actualment "no fa falta que parlem de res", perquè fins que no es configuri el nou govern d'Espanya la situació no avançarà. Després de l'estiu, va explicar, serà el moment d'analitzar "jurídicament" quina és la millor fórmula de gestionar aquest equipament que va tancar l'any 2007 amb uns cinc milions de passatgers.
Com a president de la Diputació, Vilert també és president del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Una institució que "no fa un treball dolent" i que es pretén "adaptar" a la nova realitat, va indicar.
Vilert vol aprofitar l'estrebada dels vols de baix cost que operen a l'aeroport "centrant la seva incidència" en els 52 destins que ofereix actualment la companyia irlandesa Ryanair des de Girona, on té la seu d'Espanya. El 85% del turisme que arriba a la demarcació gironina és "turisme interior"-català o espanyol- i potenciant aquests destins "és més fàcil" augmentar el nombre de turistes que es queden en la demarcació i no es traslladen a Barcelona o altres destins.
Pacte de govern entre ERC i PSC
Després de les eleccions municipals del 27 de maig de 2007, CiU va obtenir 12 diputats a la Diputació, nou el PSC i sis ERC. A principis de maig, socialistes i republicans van fer públic un pacte de govern per a aquesta legislatura que atorgava la presidència a Esquerra.
Enric Vilert va valorar positivament els primers mesos al capdavant d'aquest organisme, encara que va reconèixer que es troben en un "període d'adaptació". "Ara per ara, no hem tingut dificultats o problemes perquè els dos sabem on volem anar", va dir, i va subratllar que en aquesta legislatura "hi ha més diputats que es dediquen més a la Diputació".
Per Vilert, una de les prioritats és que els ajuntaments tinguin una "resposta ràpida" de la Diputació quan sol·liciten la seva ajuda per realitzar alguns tràmits. Amb aquesta voluntat, va dir, han potenciat un organisme autònom com el XALOC, creat per prestar serveis d'assistència als ens locals de la comarques de Girona en la gestió i la recaptació dels seus ingressos.

Diari de Girona