dimarts, 19 de febrer del 2008

Compareixença de la Federació davant la Comissió de Medi Ambient del Parlament


Joan Seguer va remarcar que des de la Federació de Municipis es valora en primer lloc el gran avenç que suposen aquests avantprojectes de llei per consolidar un sistema de gestió sostenible dels residus a Catalunya. Els ajuntaments són el primer nivell en la cadena de la gestió dels residus i això, els fa coneixedors molt directes de les problemàtiques de la gestió diària, alhora que són també els receptors de les demandes de la ciutadania. Des de l’FMC creiem que ha arribat l’hora de passar de la Catalunya virtual a la Catalunya real, és a dir de portar a la pràctica les planificacions i els projectes que han de permetre millorar el nostre país. Amb aquests avantprojectes s’adopta el compromís per aconseguir una gestió més eficaç i que aposta per la prevenció, la recuperació i el reciclatge de totes les fraccions de residus municipals; reduir, reciclar i revalorar són i han de continuar essent els objectius de futur.
La modificació de la Llei 6/93 amplia la recollida de fracció orgànica als municipis de menys de cinc mil habitants. La nostra entitat considera que cal tenir presents les dificultats que això pot representar en municipis molt petits, ja que aquesta implantació suposa un esforç econòmic important, tot i la prevenció de línies d’ajut i suport tècnic i administratiu que la mateixa llei preveu.
Valorem també la proposta de redacció del Pla territorial sectorial d’infraestructures municipals, que ha de preveure les instal·lacions de gestió de residus i, fins i tot, la definició de la seva localització dins del mateix pla. Entenem que aquesta planificació és una clara aposta per potenciar una aliança amb els ens locals que permet mantenir els principis de proximitat, autonomia i suficiència del territori.
La Federació de Municipis està totalment d’acord en què, segons l’estratègia europea i tal i com aquests dos avantprojectes preveuen, cal avançar en la prevenció i la minimització dels residus, en la reutilització dels productes, en la recollida selectiva, en el reciclatge i altres formes de valorització material i energètica i, per últim, en la disposició del rebuig.