divendres, 22 de febrer del 2008

Estat de la sequera

S'allunya el perill de talls de subministrament domèstic fins a finals d'estiu
El Govern de la Generalitat no preveu perill de talls de subministrament domèstic d'aigua fins a finals d'estiu. Això és possible gràcies a les mesures adoptades i previstes per l'Agència Catalana de l'Aigua, que permetran cobrir el 50% de la demanda actual, a la implicació d'ajuntaments, subministradors i a la moderació manifesta del consum.
Actualment patim una greu sequera fruit de més de dos anys de pluges per sota la mitjana que han reduït les reserves d'aigua embassada fins el 23,15%, aproximadament la meitat de l'any anterior. L'evolució decreixent de les reserves embassades ha estat més suau al sistema Ter-Llobregat durant la segona setmana de febrer, a causa de l'aportació de pluges, la fusió nival i la reducció de la demanda.
En aquests moments hi ha 460 municipis amb una població de més de 5 milions d'habitants que es troben en situació d'Excepcionalitat 2, que implica la prohibició d'utilitzar l'aigua potable per una altre cosa que no sigui el consum domèstic.
La situació d'emergència 1, que es dóna quan les reserves es troben entre el 15 i el 20%, tampoc implica talls domèstics, el que sí demana és la reducció de dotacions (litres per habitant i dia) i la restricció dels usos públics urbans.
Actuacions i mesures
Entre les mesures presses destaca una major gestió de la demanda d'aigua, un major aprofitament dels aqüífers i la reducció de les dotacions de reg i dels usos lúdics de l'aigua, a fi de preservar l'abastament bàsic urbà dels 5 milions d'habitants que depenen del sistema Ter-Llobregat.
Actualment, s'estan executant més de 20 obres d'emergència encarregades per l'Agència Catalana de l'Aigua, a les que cal afegir les actuacions de les administracions locals, orientades sobretot a la recuperació de pous en desús que començaran a injectar recursos a la xarxa a partir de maig i juny. També s'incrementarà l'ús d'aigua regenerada per a usos agrícoles i industrials.
També s'ha desenvolupat la logística necessària per fer portar aigua en vaixells en cas que fos necessari, amb l'objectiu d'evitar talls domiciliaris. L'aigua provindria de Tarragona, Marsella i Carboneras.