dissabte, 23 de febrer del 2008

Susqueda, ben buit.. La sequera i el poc cabal del Ter comencen a deixar algunes famílies sense aigua del pou





El descens del nivell freàtic està afectant molts municipis, com ara la Cellera, Bonmatí, Sils, Maçanet i, sobretot, Bescanó

La suma de la sequera i la falta de cabal circulant pel Ter està començant a deixant sense aigua els pous particulars de famílies de diverses poblacions gironines. Gent que fins ara utilitzava l'aigua del pou per a usos domèstics s'ha hagut de connectar a corre-cuita a la xarxa d'abastament d'aigua potable o enfondir els pous, i en molts casos ha estat diversos dies sense disposar d'aigua. Com que no plou i el Ter no porta aigua, han baixat els nivells de les capes freàtiques, i això és el que ha ocasionat el problema. Bescanó és un dels pobles més afectats, amb una vintena de casos, però també s'estan donant casos al llarg del curs fluvial del Ter entre el Pasteral i Girona, com a la Cellera o Bonmatí, però també en pobles més allunyats com ara Sils o Maçanet.

El problema amb què s'han trobat els veïns es deu al fet que molts dels pobles afectats tenen pous que s'alimenten de la zona al·luvial del Ter, o sigui, la zona del voltant del riu on s'hi dipositen els sediments. Això fa que siguin pous poc profunds, perquè van a buscar l'aigua en un punt més alt que si fos un aqüífer. La manca de cabal del Ter, doncs, ha anat assecant aquestes zones, i des de fa uns 20 dies moltes famílies que s'abastien de pous han vist com es quedaven sense aigua.

Bescanó ha estat un dels pobles més afectats. L'alcalde, Xavier Soy, reconeix que les famílies perjudicades superen la vintena, sobretot de la part vella del poble, moltes de les quals s'han connectat a la xarxa d'aigües. Altres, en canvi, han optat per enfondir uns metres més el pou, fins a trobar aigua. Una veïna del carrer Santa Anna explicava que ha estat més d'una setmana sense aigua, «una situació en què no ens hi havíem trobat mai». Finalment, Josep Serra –d'Excavacions Serra, dedicada a fer pous– ha reconegut que el problema és «generalitzat», i que aquests dies està treballant fins i tot en pobles de fora de la conca del Ter.El pantà de Susqueda té actualment un dels nivells més baixos dels últims anys, ja que està a un 23% de la seva capacitat, fet que ha permès que hagin tornat a sobresortir algunes de les cases més elevades de l'antic poble. A les fotografies, a dalt es pot comparar l'estat del pantà aquests dies amb el que tenia anys anteriors, quan estava gairebé a dalt de tot. A baix, a l'esquerra, el pont de Querós, completament descobert, i a la dreta, una vista general del pantà.
El Punt