dimarts, 5 de febrer del 2008

La Selva es pot quedar sense transport escolar a partir d´abril per manca de diners


La partida que la Generalitat dóna al Consell Comarcal és de 2 M. EUR i en falten 400.000 Els ajuntaments són reticents a posar diners i l'any que ve es podria fer pagar els alumnes
El transport escolar gratuït que cada dia mena centenars d'alumnes des de les urbanitzacions de cada municipi fins a les escoles podria quedar inter?romput el proper mes d'abril. La partida que el Departament d'Educació de la Generalitat traspassa cada any al Consell Comarcal perquè es pagui el servei és insuficient i falten 400.000 euros. "La Generalitat no ha tingut en compte el creixement de la comarca", va resumir la regidora d'Ensenyament de Vidreres ,Anna Viader (ICV). El Consell Comarcal ho admet. La consellera d'Ensenyament Sonia da Silva va explicar que la partida, d'uns dos milions d'euros, sempre s'ha quedat curta; però el que marca la diferència és que enguany Educació no aportarà ni un euro més, i segurament la solució passarà per cobrar, de cara al curs que ve, una part simbòlica d'aquest servei als usuaris. Es tracta d'un transport no obligatori, a diferència de quan s'ha de transportar els alumnes a un altre municipi. El problema afecta una dotzena de municipis de la Selva: Santa Coloma de Farners, Vidreres, Maçanet de la Selva, Caldes de Malavella, Riudarenes i Sant Feliu de Buixalleu, entre d'altres. El Consell Comarcal ha enviat una carta als Ajuntaments per sol·licitar diners per pagar el servei fins a finals de curs. Els consistoris hi són reticents; bé perquè consideren que no els pertoca, bé perquè es troben amb dificultats per habilitar una partida que oscil·la entre els 200 euros que es demanen a Sant Feliu de Buixalleu i els 25.000 que es reclamen a Sils en un moment en què els pressupostos municipals s'acaben d'aprovar o s'estan negociant.El ple de Maçanet va deixar ahir el debat sobre la taula, tot i que es decanta per instar Ensenyament a pagar. Des de Sils, l'alcalde Martí Nogué (IdS) va instar els Ajuntaments afectats a fer un front comú. Vidreres espera una resposta per part del Consell, va explicar l'alcaldessa Rut Rosique (PSC). A la Selva marítima el problema no els afecta. Tan sols a Blanes hi ha un transport no obligatori que el Consell assumirà perquè és degut a les obres que Ensenyament fa en alguns dels centres.
Diari de Girona
La Generalitat no pagarà tot el transport escolar urbà a la Selva i els pobles afectats es planten
Educació no finançarà aquest curs tot el cost del transport escolar urbà a la Selva. Aquest és un servei no obligatori que ofereix el Consell Comarcal als pobles amb urbanitzacions o nuclis disseminats i que utilitzen 1.584 alumnes. El transport pot desaparèixer a l'abril si els pobles no es coresponsabilitzen del finançament, però aquests diuen que no ho poden assumir.
Fins ara, el govern de la Generalitat havia finançat el 100% d'aquest servei, que gestiona el Consell Comarcal de la Selva. Sempre ha estat un servei deficitari però Educació n'ha anat assumint tot el cost. Recentment, però, els municipis afectats van rebre una notificació del Consell Comarcal en què se'ls informava que aquest curs havien de cofinançar-ho. A Maçanet, per exemple, se li reclamen gairebé 20.000 euros. I a la resta de municipis la quantitat és una mica superior: 24.000 a Vidreres, 25.000 a Sils i uns 30.000 a Caldes, entre d'altres.
Alguns pobles com Maçanet, Vidreres, Sils i segurament Caldes han decidit fer front comú.
De moment, no tenen la intenció d'aportar aquests diners. Asseguren que el curs ja ha començat i que no es pot reclamar als pares que paguin el cost. D'altra banda, afirmen que els pressupostos municipals del 2008 ja estan aprovats o tancats i que no tenen cap partida que puguin destinar a aquesta fi. Per aquest motiu, insten la Generalitat a continuar finançant el servei.
La consellera comarcal d'Educació, Sonia da Silva, afirma que la situació és greu i que «els municipis no poden donar-hi l'esquena». Va explicar que el dèficit d'aquest servei és de 400.000 euros i que el Consell Comarcal pagarà la meitat d'aquesta quantitat. L'altra meitat es demana que l'assumeixin els municipis. «Si no ho fan haurem de parlar amb les escoles i les AMPA. I si així tampoc hi ha acord, a l'abril haurem de deixar de fer el servei», segons Da Silva. La consellera sosté que els Ajuntaments tindran facilitats per fer el pagament de la seva part i que, amb vista a l'any vinent, s'intentarà arribar a un conveni perquè el finançament se'l reparteixin Educació, els municipis i els usuaris.
El Punt