dimarts, 19 de febrer del 2008

Consistoris i Consell asseguren el servei fins que s´acabi el curs


Admeten que encara no tenen clares les vies de finançament
El Consell Comarcal i els Ajuntaments més afectats per la manca de fons per pagar el transport escolar no obligatori -Vidreres, Caldes de Malavella, Sils i Maçanet de la Selva- van anunciar ahir que garanteixen que aquest servei es seguirà prestant fins finals de curs, tot i que la consellera d'Educació del Consell Comarcal Sònia Da Silva va admetre que encara no se sap de ferm d'on sortiran els diners necessaris per pagar-ho.
"Tenim clar que el servei s'ha de garantir, però ara cada equip de govern ha de parlar i per part del Consell Comarcal també insistirem al Departament d'Educació", va explicar la consellera. Per pagar el transport escolar que porta els nens des de les urbanitzacions o els nuclis allunyats fins les escoles locals cal 400.000 euros que el Consell Comarcal no té perquè la partida d'Educació a aquest efecte s'exhauriex el proper mes d'abril. Educació va advertir que no posaria més diners perquè ja va dir al Consell Comarcal fa anys que aquest servei no és obligatori i que per tant les famílies o bé els Ajuntament hi han de posar una part del pagament.
En el transcurs de la reunió d'ahir entre el Consell Comarcal i quatre dels Ajuntaments selvatans més afectats, els assistents van coincidir en la necessitat de mantenir el servei fins a final de curs en les mateixes condicions que hi ha en l'actualitat. Amb tot però, cada vegada es veu més clar que de cara l'any que ve "caldrà cercar sistemes de copagament entre tots els col·lectius implicats per garantir la continuïtat del servei", va informar el Consell Comarcal: més planerament, caldrà que pares o bé Ajuntaments posin una part del cost del transport, que a un municipi com ara Santa Coloma de Farners, per exemple, costa més de 100.000 euros l'any. La fórmula suggerida pel Departament d'Educació passa perquè la Generalitat, a través del Consell Comarcal, pagui un terç del cost, els Ajuntaments paguin un terç més i els usuaris, una altra part. El cost del transport escolar no obligatori a la Selva ultrapassa el milió d'euros per curs.
Un cop finalitzada la reunió amb els alcaldes dels municipis implicats, el president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria, va manifestar que "els alcaldes han entès la situació i estan d'acord en que el servei que es dóna des del Consell és l'adequat, per la qual cosa ens hem compromès tots plegats a trobar una sortida que permeti resoldre el problema econòmic generat aquest curs". D'altra banda, i de cares al curs vinent, tot i que no es descarta aconseguir un finançament més adequat, els assistents a la reunió han coincidit a assenyalar que tal i com es fa en altres comarques, caldrà implicar les famílies en el finançament del servei.

Diari de Girona

El transport escolar urbà a la Selva es mantindrà fins a final de curs, però a partir del vinent ja no serà gratuït

Els pares pagaran part del cost, ja que Educació ha decidit no augmentar el fons

El transport escolar urbà a la comarca de la Selva es mantindrà fins a final de curs. Així ho van acordar el Consell Comarcal i els principals municipis afectats ahir en una reunió. La disminució de fons previstos per part d'Educació va provocar que el Consell Comarcal, gestor del servei, amenacés de suprimir-lo a l'abril si els municipis no participaven en el finançament. Finalment s'ha decidit seguir fins a final de curs i, a partir del vinent, pares i ajuntaments hauran de pagar part del cost.


Hi ha un acord per mantenir el servei fins a final de curs, però, segons va reconèixer ahir la consellera comarcal d'Educació, Sonia da Silva, encara no està clar com es finançarà. A la reunió d'ahir hi van assistir el president comarcal, Robert Fauria; la consellera delegada d'Educació, i els alcaldes de Vidreres, de Sils, de Maçanet i de Caldes. Tots van coincidir a dir que és de vital importància mantenir el transport escolar urbà, i les parts es van comprometre a assumir la seva part de responsabilitat. «Els alcaldes han entès perfectament la situació i estan d'acord que el servei que es dóna és l'adequat. Per tant, ens hem compromès tots plegats a trobar una sortida que permeti resoldre el problema econòmic que s'ha generat en aquest curs», manifestava el president comarcal.


Segons explicava Da Silva, el Consell Comarcal es tornarà a reunir amb Educació per si es pot renegociar l'ajut per a aquest servei. Si la Generalitat decidís mantenir la seva postura, una de les possibilitats és que el consell pagui el cost de manera provisional a l'espera que, en el proper exercici, els ajuntaments hagin destinat partides en els pressupostos per cobrir part del cost d'aquest any i del vinent. Això, però, es decidirà en properes reunions.


Tot i així està clar que amb vista al proper curs, cal buscar una nova fórmula de finançament compartit entre el consell, els ajuntaments i els pares dels escolars, tal com es fa en altres comarques gironines

El Punt