dimecres, 20 de febrer del 2008

Un treball de recerca sobre el suro a la comarca guanya el concurs de les beques de la Selva


L’historiador,Joaquim Alvarado, es converteix en el guanyador de la segona edició de les beques de la Selva

En el transcurs de l’acte d’entrega del guardó, el jurat atorga mèrits a una proposta sobre l’estudi de la colònia industrial de Bonmatí

La proposta del treball de recerca sobre “El suro a la comarca de la Selva”, de l’historiador Joaquim Alvarado ha obtingut el guardó en la segona convocatòria de les beques de la Selva. El guanyador de l’edició d’enguany va presentar, com a proposta per obtenir la beca, un treball per analitzar l’evolució del negoci del suro als municipis de la Selva entre els segles XVIII i XX. En aquest sentit, cal constatar que la referència més antiga que hi ha a Catalunya respecte a la indústria surera correspon a la fàbrica dirigida per Guerau Esteve Llach a Tossa de Mar l’any 1739. L’objectiu del treball, que es desenvolupa a partir d’aquí, és analitzar la implantació i evolució d’aquesta activitat que es va estendre a bona part dels municipis de la Selva.
El jurat avaluador de les beques, que estava integrat per membres designats pel Consell Comarcal de la Selva i el Centre d’Estudis Selvatans, va considerar aquesta treball com el més interessant dels nou que es van presentar en aquesta segona edició de les beques. En el transcurs de l’acta del veredicte es va fer constar els mèrits d’una altra de les propostes presentades i que proposava Un estudi de la colònia industrial de Bonmatí”.

El conseller comarcal de Cultura, Sr. Narcís Junquera, ha destacat que “la qualitat mitjana de tots els treballs ha estat força elevada, tal i com ha avaluat el jurat, cosa que demostra que la proposta de donar suport a estudis d’investigació sobre la comarca és la correcte i és un bon camí per afavorir un major coneixement de la nostra història. Encertada”. En aquest sentit, Junquera, ha volgut felicitar tots els participants a les beques i de manera molt especial al guanyador. Finalment, el conseller de Cultura ha assenyalat que “esperem que el resultat final del seu treball respongui a les expectatives, ja que d’entrada és molt interessant i positiu per a la selva poder tenir dades sobre el desenvolupament de la indústria del suro a la comarca”.

En aquesta segona edició de les beques de recerca, dotada amb cinc mil euros, s’han presentat un total de nou propostes de treball d’àmbits ben diversos. En la primera edició, que va tenir lloc l’any passat, el treball guanyador va ser un estudi presentat per Jordi Bohigas i Maynegre i Francesc Xavier Morales i Garcia per elaborar un treball de recerca sobre La guerra del francès a la Selva: l’impacte de l’ocupació napoleònica al món rural.

Aquestes beques són convocades pel Centre d’Estudis Selvatans i el Consell Comarcal de la Selva.