diumenge, 6 d’abril del 2008

Educació i Consell Comarcal es reuneixen però no es desencalla qui pagarà els 400.000 euros

La partida que el Departament d'Educació de la Generalitat traspassa cada any al Consell Comarcal de la Selva perquè es pagui el servei de transport escolar no obligatori enguany ha quedat curta i falten 400.000 euros que el Consell Comarcal està arrossegant com a dèficit. Aconseguir que Educació ho acabi assumint era un dels objectius de la reunió que van mantenir la consellera d'Educació del Consell Comarcal, Sònia da Silva, i els responsables d'Educació, però de moment no s'ha desencallat qui haurà de pagar els 400.000 euros. El que sí està clar és que de cara al curs vinent les famílies hauran de pagar un màxim de 290 euros, que es podran veure disminuïts a través de les rebaixes que faran els ajuntaments de cada municipi.

Sònia da Silva va explicar que en la reunió va demanar que amb vista de com han solucionat el tema de l'any vinent i les gestions que han fet amb els ajuntaments de la comarca, que sigui el Departament d'Educació qui els ajudi a solucionar el dèficit dels 400.000 euros. A més, Da Silva també va traslladar als responsables d'Educació el malestar de les associacions de pares i mares (Ampa) de la comarca pel fet d'haver de pagar aquest transport el curs vinent i va demanar que ho tinguin en compte, però des d'Educació van ressaltar que "no poden fer miracles i que no hi poden fer front perquè ja s'utilitzen tots els recursos econòmics disponibles", va afegir la consellera comarcal. De tota manera, Educació es pronunciarà sobre si finançarà els 400.000 euros cap a final de curs. De tota manera Sònia da Silva va explicar que ara "toca esperar i veure si ens acaben ajudant". En el moment del tancament no s'havia pogut contactar amb Educació.

Maçanet : els 50 euros universals

Diàriament, més de 15.000 escolar es traslladen des de les seves cases en urbanitzacions fins als centres escolars del seu municipi. Vidreres, Sils, Caldes de Malavella i Maçanet de la Selva són els que usen més aquest transport no obligatori i representen el 70% del cost total a la Selva. Arran d'això, els ajuntaments més afectats s'estan posicionant. Si fa pocs dies Caldes anunciava 50 euros com a màxim per estudiant, ara Maçanet s'ha compromès a donar el proper curs un ajut universal de 50 euros a cadascun dels 215 nens i nenes que cada dia agafen l'autobús.

Per altra banda, l'Ajuntament de Maçanet demana a Educació que augmenti el 50% la partida i així es podria finançar un 75% del cost del servei, de manera que les famílies i els ajuntaments afectats només haurien de cofinançar la resta.

El consistori selvatà vol posar de relleu que la Generalitat ha de dotar dels mateixos serveis tots els escolars de Catalunya, sigui quin sigui el seu municipi de residència i reclama que aquest dret s'incorpori en la nova Llei d'Educació i en els decrets que es desenvolupin. La consellera d'Educació del Consell Comarcal també va traslladar aquesta petició en la reunió mantinguda amb els representants de la Generalitat. En concret, l'Ajuntament demana al conseller d'Educació, Ernest Maragall, que el Govern tingui present la situació de la comarca i el nivell del creixement que s'hi ha registrat per valorar de manera més adequada les quantitats necessàries per atendre el servei de transport escolar.

Diari de Girona