dijous, 3 d’abril del 2008

Els alcaldes gironins demanaran que el gasoducte passi pel corredor de l'autopista

El Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient convoca una reunió amb els municipis afectats per fer al·legacions conjuntes

Els alcaldes dels municipis gironins afectats pel gasoducte que es vol fer entre Martorell i Avinyonet de Puigventós demanaran que es faci passar pel costat de l'autopista. Aquest serà l'eix central de les al·legacions que es presentaran a l'estudi de l'impacte ambiental i que es faran a través del Cilma, que ha convocat una reunió amb els alcaldes afectats. El gasoducte té 164 quilòmetres, 84 dels quals transcorren per la demarcació de Girona. És un projecte que s'inclou en la planificació dels sectors d'electricitat i gas 2007-2016 del Ministeri d'Indústria. La previsió és que el gasoducte entri en servei el 2011. A Avinyonet es projecta una planta de gas que ocuparà 2.000 m², entre el mas Blanc i el cementiri, en un espai que parteix una finca privada.

L'alcalde de Cornellà del Terri, Pere Vilà, creu que s'hauria de demanar que els tubs se soterrin a, com a mínim, 1,5 metres de fondària perquè no entorpeixin les plantacions dels camps de conreu afectats. El seu ajuntament pensa sol·licitar també que l'empresa subvencioni alguna obra pública local, en compensació per les molèsties que ocasionaran al municipi. D'altra banda, l'alcalde de Palol de Revardit i president del Consell del Pla de l'Estany, Jordi Xargay, com l'alcaldessa de Vilademuls, Dolors Rovirola, es mostren molt molestos amb els promotors de l'obra per la falta d'informació. «Fins al punt –explica Rovirola, indignada– que el projecte va entrar al nostre ajuntament el mateix dia que els diaris publicaven la llista d'afectats.»

En el cas del Gironès, alguns dels ajuntaments encara estan pendents d'estudiar el traçat i no han pres cap determinació, però els dos municipis més afectats, Sant Gregori i Vilablareix, volen que el gasoducte passi a prop d'alguna de les infraestructures que els trepitgen el territori, com ara l'AP-7, per reduir al mínim possible l'impacte. En els dos municipis el gasoducte passa per zona de camps i de bosc principalment. A Bescanó, Salt i Aiguaviva estan estudiant el projecte. A Sant Gregori s'ha fet una reunió amb els veïns per explicar-los el projecte i es faran les al·legacions la setmana vinent, mentre que a Vilablareix han encarregat un informe.

A la comarca de la Selva, el municipi més afectat és Maçanet. L'alcalde, Alfons Soms, es mostra indignat perquè la infraestructura «travessa el municipi, amb un traçat molt sinuós i sense anar paral·lel a l'autopista». A part, afecta camps de conreu i passa a quinze o vint metres d'algunes masies. Per la seva banda, Josep Roquet, alcalde de Sant Feliu de Buixalleu, no entén com no s'ha aprofitat el corredor per on ara passa un altre gasoducte i un oleoducte –per la zona industrial– i faran al·legacions «perquè els veïns ho han demanat». Altres municipis, com Vilobí i Riudellots, consideren el projecte «un mal menor», ja que en el seu cas sí que s'aprofita el corredor de l'autopista. No obstant això, s'acolliran a la proposta del Cilma de fer al·legacions conjuntes. Així mateix, hi ha altres pobles que encara estan valorant el projecte, com Sils i Hostalric.

Aquest també és el cas d'Avinyonet de Puigventós, on el seu alcalde, Josep Maria Bartolomé, està molest perquè al seu municipi coincideix el gasoducte que ve de Martorell i el que es farà entre Serinyà i Figueres i tots dos passen per llocs diferents. «Són d'empreses diferents, però demanem que es facin junts», diu Bartolomé. A més, a Avinyonet, que és final del recorregut, es farà una planta de 2.000 m² en una zona de gran valor, com són els boscos de mas Blanc, a tocar el cementiri.

Fogars de la Selva - 4.326 metres
Sant Feliu de Buixalleu - 4.022 metres
Hostalric - 1.515 metres
Maçanet de la Selva - 10.531 metres
Sils - 8.015 metres
Caldes de Malavella - 108 metres
Vilobí d'Onyar - 3.598 metres
Riudellots de la Selva - 2.735 metres
Aiguaviva - 4.871 metres
Vilablareix - 2.858 metres
Bescanó - 1.056 metres
Salt - 1.376 metres
Sant Gregori - 8.208 metres
Palol de Revardit - 4.488 metres
Cornellà del Terri - 4.213 metres
Vilademuls - 10.829 metres
Pontós - 5.332 metres
Borrassà - 4.118 metres
Avinyonet de Puigventós - 1.744 metres