divendres, 18 d’abril del 2008

El DAR convoca els ajuts al desenvolupament del medi rural i pesquer i a les entitats d'assessorament agrari



El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha convocat els ajuts a les entitats d’assessorament agrari de Catalunya, i els corresponents al foment d’actuacions de desenvolupament del medi rural i pesquer, com publica avui el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

L’Ordre dels ajuts per al foment d’actuacions de desenvolupament del medi rural i pesquer, que també tenen un termini de presentació de sol·licituds d’un mes, el finançament va a càrrec del DAR, per una quantia màxima d’1.310.000 euros.

Les actuacions, centrades especialment en la projecció, la difusió, la promoció de productes i les tasques d’assessorament al sector en col·laboració amb el DAR. Així, es considera actuacions subvencionables: tasques de promoció, difusió i projecció exterior de productes, consistents en jornades divulgatives, congressos i seminaris, i/o campanyes de difusió i/o de promoció; fires de caràcter eminentment agrari, ramader, agroalimentari i pesquer, d’àmbit local, comarcal, provincial, nacional o internacional que promocionin productes del territori en el qual les persones sol·licitants desenvolupen les seves actuacions; i les despeses corrents de les associacions, les fundacions, les empreses i altres entitats que realitzin tasques de promoció i difusió de temes agraris, agroalimentaris i pesquers, així com tasques d’assessorament al sector primari en col·laboració amb el DAR.

En poden ser beneficiàries les persones físiques o jurídiques que realitzin aquest tipus d’actuacions de difusió i/o promoció de temes agraris, agroalimentaris i pesquers, així com tasques d’assessorament en col·laboració amb el DAR.

Quant als ajuts de minimis a les entitats d’assessorament agrari per al foment de la implantació del Sistema d’assessorament agrari de Catalunya, de l’any 2008, estableix un termini de presentació de sol·licituds d’un mes. Es tracta d’ajuts cofinançats amb el FEADER, d’acord amb el que preveu el Pla de Desenvolupament Rural 2007-2013 de Catalunya, i aniran a càrrec d’una aplicació pressupostària del DAR per aquest any, per un import màxim de 800.000 euros.

El Sistema d’assessorament agrari de Catalunya, creat pel DAR l’any 2006, té l’objectiu de donar a l’empresariat agrari el suport tècnic necessari per a l’adopció de noves maneres i tècniques de treball més respectuoses amb el medi ambient, la salut pública, la sanitat animal, la sanitat vegetal i el benestar animal, i alhora millorar la gestió empresarial de les explotacions i la seva competitivitat. Actualment, són ja una setantena les entitats d’assessorament adherides a aquest sistema.

Amb aquests ajuts es fomenta la implantació dels serveis d’assessorament i ajuts als titulars de les explotacions agràries per a la utilització d’aquests sistemes d’assessorament. De fet, el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) 2007-2013 preveu, entre d’altres, una actuació per a la implantació del Sistema d’assessorament agrari de Catalunya. Aquesta actuació persegueix consolidar un teixit d’entitats que ofereixin serveis d’assessorament als productors agraris.

Les actuacions subvencionables se centren en la creació de nous llocs de treball de personal tècnic dedicat a l’assessorament, i en l’adquisició de determinat material nou destinat a la millora dels serveis d’assessorament. Els beneficiaris són bàsicament les entitats sense ànim de lucre o les cooperatives agràries o, en ambdós casos, les seves unions o federacions, inscrites dins del període de sol·licitud d’aquests ajuts al Registre d’entitats d’assessorament agrari de Catalunya que es comprometin a mantenir la seva activitat com a mínim durant un període no inferior a cinc anys comptats des de la notificació de la resolució de concessió de l’ajut corresponent.

D’altra banda, el DOGC també publica avui l’Ordre per la qual es modifica les bases reguladores dels ajuts a les pràctiques agroambientals, el foment de la ramaderia ecològica, les indemnitzacions compensatòries i la utilització dels serveis d’assessorament per part dels agricultors, mitjançant la modalitat del contracte global d’explotació, convocats per l’Ordre AAR/247/2007, de 4 de juliol.
17 d’abril de 2008