dimarts, 15 d’abril del 2008

Els governs locals catalans han aprovat avui la Declaració del Dia del Municipi

El 19 d’abril va ser declarat oficialment Dia del Municipi per acord del Govern de la Generalitat el mes de febrer del 2006. El dilluns 14 d'abril del 2008 s'ha celebrat una reunió presidida per l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs; i els presidents de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos; i de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, Salvador Esteve; i a la qual han assistit els alcaldes i alcaldesses membres dels comitès executius i consells nacionals d’ambdues entitats. En el decurs de l’acte s’ha aprovat la Declaració del Dia del Municipi. Una Declaració que ha estat tramesa als Ajuntaments de Catalunya perquè s’hi adhereixin.
També s’ha acordat, perquè la celebració d’aquest Dia del Municipi tingui el caràcter institucional que es mereix, suggerir als ajuntaments una sèrie de propostes i recomanacions per tal que, si ho consideren adient, organitzin activitats que permetin la difusió d’aquesta commemoració entre els ciutadans i ciutadanes. Entre les accions previstes hi ha: l’organització de jornades de portes obertes dels consistoris que permetin conèixer els edificis municipals; l’organització d’activitats informatives, com xerrades o conferències, l’edició de material divulgatiu, com l’edició de revistes o llibres que cada ajuntament consideri adient o posar la bandera de la ciutat al balcó de l’Ajuntament el dia 19 d’abril, entre d’altres activitats. En aquest sentit, l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha destacat que “aquesta celebració ha de servir per commemorar i reflexionar sobre els reptes del municipalisme”.
El president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos, ha reivindicat que “la prioritat del món local és el finançament dels ajuntaments”. “Hem de superar d’una vegada per totes el dèficit estructural que tenim per fer front a les competències que estem assumint per poder continuar abordant-les en el futur”. Bustos ha demanat també la constitució del Consell de Governs Locals.
El conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha recollit aquestes paraules i ha dit que per a la Generalitat és bàsic aconseguir un bon finançament per als ajuntaments i ha recordat que s’està treballant en l’Avantprojecte de llei de governs locals que ha de fer la casa comuna per treballar conjuntament en aquesta direcció.