divendres, 18 d’abril del 2008

Pla de Foment de la Lectura

Destaca la subscripció gratuïta a premsa escrita per a 170.000 joves de 18 anys o la distribució als transports públics dels primers capítols de novetats editorials
El Departament de Cultura ha posat en marxa un Pla de Foment de la Lectura que vol impulsar la lectura – tan de llibres com de premsa i publicacions- com a via fonamental d'accés al coneixement i millorar l'hàbit i la competència lectora en qualsevol suport, promovent especialment la lectura en llengua catalana.
La primera fase del Pla, que compren els anys 2008 i 2009, inclou la creació de sis nous programes, el reforçament de tres programes ja existents i el desenvolupament de tres accions de difusió.
El Pla vol implicar altres departaments del Govern, administracions, empreses i associacions dels sector i de la societat civil.

El Pla preveu:

En relació al públic en general,

*Programa de subscripcions a diaris i revistes per a joves que compleixin 18 anys els anys 2008, 2009 i 2010, uns 170.000.
*Programa Tasta'm: consisteix en editar 50 opuscles amb extractes de novetats editorials. Es distribuiran setmanalment a través dels transports públics de Catalunya i Balears.
*Programa Lletres al camp: Edició d'un opuscle amb una selecció de textos literaris recents distingits per la crítica. Es distribuiran el 19 d'abril al partit que jugaran el FC Barcelona i el RCD Espanyol al Camp Nou.

En relació a l'entorn lector,

*Què llegeixes? Connecta't als llibres! Aquest programa es posa en marxa el 23 d'abril, Sant Jordi, i vol construir un punt de trobada a Internet per a tota la comunitat lectora catalana.
*Programa Municipi lector: vol promoure la lectura entre la població infantil.
*Programa de suport a plans de foment de la lectura per a municipis menors de 50.000 habitants
*Programa Certamen Nacional Infantil i Juvenil de Lectura en Veu Alta. Concurs de lectura en veu alta entre les escoles de Catalunya.

Estratègies de difusió,

*Campanya als mitjans de comunicació Llegir ens fa + grans
*Setmana de TV3 dedicada a la lectura que tindrà lloc el mes de maig
*Club Súper 3: M'encanta llegir. Projecte multiplataforma (televisió, web, cançó, premsa, Festa dels Súpers) amb l'objectiu de fomentar la lectura entre la població infantil.
*Eines per al foment de la lectura,
*Programa Formació de formadors en foment de la lectura
*Programa Banc de recursos que recollirà bones pràctiques de foment de la lectura aportades per la Xarxa de Biblioteques