dijous, 3 d’abril del 2008

L'atur s'apuja a Catalunya de 728 persones el mes de març i creix l'ocupació amb 14.516 persones afiliades més a la Seguretat Social

El director del Servei d’Ocupació de Catalunya, Joan Josep Berbel ha declarat que “l’evolució a l’alça de l’atur s’ha frenat el març però la reducció de l’atur al sector Serveis no ha compensat l’augment de persones aturades a la Construcció”

El director del Servei d’Ocupació de Catalunya, Joan Josep Berbel ha explicat avui que Catalunya ha creat ocupació el mes de març com ho demostra l’augment de 14.516 persones afiliades més a la Seguretat Social respecte del mes passat.

Aquest increment de l’ocupació s’ha produït malgrat l’augment de l’atur registrat el mes de març a Catalunya amb 728 persones més, el que representa una pujada del 0’25% respecte del mes anterior. En relació a l’atur interanual, el que va de març de 2007 fins març de 2008, l’atur s’ha incrementat de 36.920 persones (+14’5%), A hores d’ara, el nombre total de treballadors i treballadores en atur és de 291.640 a Catalunya.

El director del Servei d’Ocupació de Catalunya, Joan Josep Berbel, ha assenyalat que “la dada de l’atur no és bona però l’evolució de l’atur a l’alça s’ha frenat”.

Berbel ha afegit que “la pujada de l’atur es concentra al sector de la construcció, en homes i a l’àrea de Barcelona, i la reducció de l’atur al sector Serveis i en dones no ha compensat aquesta pujada”.

Per sexes, l’atur s’ha incrementat de 1.355 homes (+1,04%) i ha baixat de 627 dones (-0’39%), situant la xifra total d’homes aturats en 131.906 i de dones en 159.734. Per edats, el nombre de persones en atur menors de 25 anys és de 29.342 i de 25 i més anys és de 262.298.

En relació als sectors, l’increment intermensual de l’atur ha estat més alt al de la Construcció (+1.445), situant la xifra de persones en atur en 33.077. A la Indústria, el nombre total de persones en atur és de 62.830 (+805). En canvi, l’atur s’ha reduit a Serveis (-1.445) situant la xifra total de persones aturades en 178.262; a l’Agricultura (-448) deixant la xifra final en 4.363.

Per demarcacions, l’atur del mes de gener s’ha apujat a Barcelona (+2.639); i a a Lleida (+15). En canvi, ha baixat a Girona (-1.074) i a Tarragona (-852). Pel que fa la contractació, el mes de març s’han fet 201.035 nous contractes a Catalunya, dels quals 38.930 són indefinits.

Joan Josep Berbel ha declarat que “Catalunya seguirà creant ocupació però no al ritme exuberant d’anys anteriors basat en la construcció, sinó que el sector Serveis i la Indústria hauran d’agafar-ne el relleu”.

En aquest sentit, el director del Servei d’Ocupació de Catalunya, Joan Josep Berbel, ha explicat que “el Departament de Treball aposta per la formació de les persones en atur amb l’objectiu de millorar les seves possibilitats de trobar una feina qualificada i així ocupar els llocs de treball que les empreses ofereixen i que encara no poden cobrir”.

Berbel ha recordat que “el Departament de Treball ha posat en marxa polítiques decidides en matèria de formació i per això el Govern de la Generalitat ha destinat prop de 53 milions d’euros en formació de persones en situació d’atur en sectors econòmics emergents, és a dir, que generen ocupació en noves tecnologies, gestió del medi ambient, energies renovables educació i serveis de dependència, entre d’altres”.

El programa, que s’anomena Formació=Feina=Futur, preveu accions per afavorir la formació de les persones en atur en sectors i especialitats que generen llocs de treball i necessiten personal qualificat.

Així mateix, el Departament de Treball, ha dit Berbel, “ha intensificat les feines d’assessorament a les persones que busquen feina mitjançant la inversió de prop de 12 milions d’euros en les oficines de Treball de la Generalitat amb l’objectiu de millorar les tasques d’atenció individualitzada adreçades a les persones en situació d’atur per què puguin trobar un lloc de treball de qualitat”.